Anasayfa » Emzirme » Emzirme Sırasında Kemik Kaybı Olur mu?

Emzirme Sırasında Kemik Kaybı Olur mu?

Laktasyon ( emzirme ) dönemi her anne ve bebeğin en keyif aldığı anlardan biridir. Bebek en doğal, sağlıklı ve hijyenik besinini alır. Anne ise bebeğinin en temel ihtiyacını giderdiği için mutluluk duymaktadır.

emzirme-sirasinda-kemik-kaybi

Anne sütü dediğimiz mucizevi besin, bazı reflekslerin etkisi ve bazı hormonların çalışmasıyla anne memesinde üretilir.

Anne sütü,

  • Protein
  • Karbonhidrat ve
  • Yağdan oluşur.

Bu nedenle laktasyon döneminde annenin beslenmesine çok dikkat etmesi; protein, karbonhidrat ve yağı dengeli bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.

Öte yandan gebelik dönemi ve ardından gelen emzirme döneminde anne vücudundaki vitamin ve mineral depoları boşalabilir. Annenin dikkatli davranması ve doktor gözetiminde olarak vücudunu takip etmesi ve gerekirse ilaç takviyesi alması gerekebilir. Gebelik ve laktasyon döneminde kullanılan kalsiyum ve D vitamini ilaçları bu duruma en güzel örnektir.

Özellikle emzirme döneminde kemik metabolizması incelendiğinde laktasyon sırasında omurgalarda ve uzun kemiklerdeki uç kısımlarda yer alan ve osteoporoz halinde kırıklara en hassas olan trabeküler kemik kaybının fazla olduğu gözlenmiştir. Bu kayıp gebelikte görülen kemik kaybından çok daha fazladır.

Ancak bu durum görüldüğü kadar tehlikeli değildir. Çünkü geçicidir. Yapılan araştırmalar emzirme döneminin ilk 2 ayında annelerin vücutlarındaki kalsiyum emiliminin normale döndüğünü  ve idrarla atılan kalsiyum oranında düşüş olduğunu, erken laktasyon döneminde annelerin neredeyse tamamının sırt kemiklerinde az miktarda kayıp olduğunu ancak mestruasyon ( adet ) ile birlikte bu kaybın da telafi edildiğini göstermiştir. Bu dönemde görülen kemik kayıplarına gebeliğe bağlı osteoporoz denmesi de bundandır.

Tüm bunların yanında

  • Çoğul gebelik sonucunda birden fazla bebeği emziren annelerin
  • Menopoz yaşına yakın yaşlarda hamile kalıp sonrasında bebek emziren annelerin
  • WHO ( Worl Health Organization ) yani Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10 – 19 yaş aralığında olup anne olan ve bebeğini emziren adolesan annelerin
  • Yumurtalık ( Over ) fonksiyonları hamilelik öncesi bozuk olan annelerin
  • Hamilelik sürecinden önce kemik mineral yoğunluğu ( KMY ) düşük olan annelerin risk grubunda olduğunu da göz ardı etmemek gerekir.

Emziren anneler besinlerine çok dikkat etmelidir. Sağlığı açısından bilinçli olmalı ve diyetlerini ona göre belirlemelidir. Örneğin; su içme ihtiyacı oluştursun diye yenilen tuzlu gıdalar vücuttan atılırken beraberinde kalsiyumu da götüreceklerinden bu tür gıdalardan kaçınmak gerekir. Annenin günde 2 – 3 porsiyon süt, yoğurt vb kalsiyum içeren ürünler tüketmesi gerekir. Bu besinler hem bebeğe süt oluşturur hem de annenin kemiklerini korur. Bebek için her koşulda yeterli kalsiyum içeren süt üretilir. Ancak annenin kalsiyum depolarını doldurması ve kemik erimesi riskini azaltması kendi sağlığı açısından çok önemlidir.

Gelen Aramalar:




Dilerseniz Hemen 0216 368 2448 nolu Telefonumuzu Arayarak Bilgi ve Randevu Alabilirsiniz.

Dilerseniz Buraya Tıklayarak İletişim Sayfamızdan Bizlere Mesajlarınızı İletebilirsiniz.

Site içeriği bilgilendirme amaçlıdır, Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

Hakkında Prof. Dr. Ateş Karateke

Görevi: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakultesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı. Doğum yeri,Tarihi: Kayseri / Develi – 22 Agustos 1959 Medeni durumu: Evli, 2 çocukluYabancı dil: İngilizce Askerlik durumu: 1990-91 Gümüşsuyu Askeri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı -- Devamını Oku

Cevapla