Anasayfa » Kadın Kanserleri » Myom » Myomlar Hakkında Kısa Bilgiler
Miyom hakkında bilgiler

Myomlar Hakkında Kısa Bilgiler

Myomlar Hakkında Kısa Bilgiler

1. MYOM NEDİR?

Myom myometriyum olarak adlandırdığımız rahim kas dokusundan kaynaklanan tümörlerdir.

En sık yerleşim yerleri; Rahim  içi (endometriyum), rahim duvarı ve rahim yüzeyidir.

2. MYOMLAR HANGİ ŞİKAYETLERE NEDEN OLUR?

Myomlar uterusun neresinden kaynaklandığı ve hangi boyutta olduğuna bağlı olarak çok çeşitli ve hekimlerin bile myomdan kaynaklandığını düşünmekte zorlanabilecekleri bazı şikayetlere neden olabilirler.

Myomlara bağlı olarak; Adet düzensizliği, aşırı – ağrılı adet kanaması, kansızlık, cinsel ilişki sırasında ağrı, kısırlık gibi kolaylıkla myom düşündürecek şikayetler olabileceği gibi, sık idrara çıkma, bağırsak hareketlerinde bozukluğa bağlı karında şişkinlik, kabızlık, hatta gaz ve gaita tutamama ve hemoroid gibi ilk bakışta myom düşündürmeyecek şikayetler de ortaya çıkabilir.

 Uterusun arka ve ön duvarında yerleşmiş iki adet dev myom. Bu hastada sık idrara çıkma ve kabızlıkla birlikte kansızlık şikayeti mevcuttu. Toplamda 6 adet myom rahim korunarak çıkarıldı.

Resim 1: Uterusun arka ve ön duvarında yerleşmiş iki adet dev myom. Bu hastada sık idrara çıkma ve kabızlıkla birlikte kansızlık şikayeti mevcuttu. Toplamda 6 adet myom rahim korunarak çıkarıldı.

Tüm bu durumlardan herhangi birinden rahatsızsanız mutlaka jinekolojik muayene olmalısınız.

3. MYOMLARA NEDEN TÜMÖR DENİYOR? KANSERE DÖNÜŞÜRLER Mİ?

Tümör kitle demektir. Myomlar tamamen iyi huylu hücrelerin bir araya gelmesinden oluşan bir kitledir. Fakat kötü yönde bir değişim yani kanser yönünde değişim potansiyelleri hemen hemen yoktur.

4. MYOMLARIN OLUŞMASININ NEDENİ NEDİR?

Myomların hormonlara duyarlı tümörler olduğu kabul edildir. Özellikle östrojen hormonunca büyümesi uyarılır. Ailede myom öyküsü olması myom oluşma riskini arttırır.

5. MYOMLARIN TANISI NASIL KONULUR?

Myom tanısı jinekolojik muayene ile başlar. Her zaman olmasa da rahimde yerleştiği yer, ilişkide olduğu organlar ve boyutu hakkında detaylı bilgi elde edinilmesi gerektiğinde pelvik ultrasound, pelvik MRI gibi ek görüntüleme yöntemleri tanı için gerekebilir.

6. MYOMLARIN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Resim 2: Rahim dokusu korunarak myomun çıkarılması.

Resim 2: Rahim dokusu korunarak myomun çıkarılması.

Resim 1’deki uterusun myomlar çıkarıldıktan sonraki hali. Bu hastamızın hiç gebeliği olmamıştı ve rahimin mutlaka korunması gerekiyordu.

Resim 1’deki uterusun myomlar çıkarıldıktan sonraki hali. Bu hastamızın hiç gebeliği olmamıştı ve rahimin mutlaka korunması gerekiyordu.

Myom bir tümöral kitledir. Vücutta ortaya çıkan kitlelerin çoğunda olduğu gibi burada da tedavi kitlenin cerrahi yöntemlerle çıkarılmasıdır. Kitlenin çıkarılması açısından kafa karıştırıcı ve işi zorlaştırıcı olan durum kitlenin tam olarak nereden kaynaklandığı ve boyutunun ne kadar olduğundan emin olunamamasıdır. Bu yüzden halen tek başına myomlar rahim alınmasının en büyük nedenidir. Myomlar kesinlikle korkulacak kitleler değillerdir, myomlardan değil sizi korkutanlardan korkmak gerekir. Büyüklüğü, yerleştiği yer ne olursa olsun çoğu myomların rahim korunularak çıkarılması mümkündür.

Resim 4: Rahim dokusu korunarak çıkarılmış çeşitli büyüklükte 6 adet myom.

Resim 4: Rahim dokusu korunarak çıkarılmış çeşitli büyüklükte 6 adet myom.

 

İstanbul’da myom/yumurtalık kisti/over kisti tanı ve tedavisi için Prof. Dr. Ateş KARATEKE ile iletişime geçebilirsiniz.




Dilerseniz Hemen 0216 368 2448 nolu Telefonumuzu Arayarak Bilgi ve Randevu Alabilirsiniz.

Dilerseniz Buraya Tıklayarak İletişim Sayfamızdan Bizlere Mesajlarınızı İletebilirsiniz.

Site içeriği bilgilendirme amaçlıdır, Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

Hakkında Prof. Dr. Ateş Karateke

Görevi: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakultesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı. Doğum yeri,Tarihi: Kayseri / Develi – 22 Agustos 1959 Medeni durumu: Evli, 2 çocukluYabancı dil: İngilizce Askerlik durumu: 1990-91 Gümüşsuyu Askeri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı -- Devamını Oku