Anasayfa » Jinekolojik Sorunlar » Yapışık Plasenta
Plasenta

Yapışık Plasenta

Yapışık Plasenta

Plasental Anomaliler

Plasenta:

Anne ve bebek arasında besin alışverişinin sağlanması, bebeğe ait bazı atık maddelerin uzaklaştırılması ve gebeliğin devamını sağlayan bazı hormonların üretilmesi gibi önemli fonksiyonları olan bir yapıdır. Plasenta ve bebek arasında kan iletimini sağlayan yapıya göbek kordonu denir. Plasentanın rahim içinde yerleşim yeri ve rahim duvarındaki yerleşim derinliği bazı problemlere neden olabilir.

Plasentanın herhangi bir parçası rahim ağıza kadar uzanıyor yada rahim ağzı üzerini kapatıyorsa bu durumda plasenta previadan bahsedilir.

Plasenta Previa:

Yaklaşık 200 gebelikte bir görülür ve aşırı kanama ve kan kaybı riski taşır. Kanama genellikle gebeliğin ikinci yada üçüncü üç ayı içerisinde (ortalama 34. Gebelik haftasında) meydana gelir. İlk kanama herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan durur fakat ilerleyen haftalarda tekrarlama ihtimali yüksektir. Hastaların %25 inde kanamayla birlikte rahimde kasılmalarda olabilir.

Eğer daha önce sezaryen ile doğum yaptıysanız ve plasenta previa tanısı aldıysanız, plasenta kısmen bile önde olsa plasentanın sezaryen kesisi üzerine yerleşme riski yüksektir. Yapışmış bir plasenta doğum nasıl olursa olsun ciddi hayatı tehdit eden kanamalara neden olabilir. Doğumun bu konuda deneyimli merkezlerde deneyimli bir ekiple yapılması gerekir.

Tanı:

En doğru ve güvenilir tanı koyma metodu ultrasongrafik incelemedir.

Tedavi:

Gebelik 36. Hafta üzerinde ve kanama varsa acil sezaryen ile doğum yaptırılmalıdır. Kanama anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atacak derecede çok ve şiddetli ise gebelik haftasına bakılmaksızın sezaryen yapılmalıdır. Gebelik haftası erken, kanama az ise gerektiğinde anneye kan transfüzyonları yapılarak, yatak istrahati ile takip edilebilir. Anne kan grubuna bakılarak kan uyuşmazlığı varsa gerekenler yapılmalıdır.

Plasenta adezyon bozuklukları (p.akreata, p.inkreata, p.perkreata):

Plasentanın endometriyum denilen rahim içi dokuyu aşarak myometriyum denilen rahmin kas dokusunun içine doğru ilerlemesi, hatta rahimi en dıştan saran seroza olarak adlandırdığımız tabakaya kadar ulaşıp orayıda aşması durumunda plasental adezyon bozukluklarından (yapışık plasenta) bahsedilir.

Tanı:

Plasenta adezyon bozukluklarının tanısı en erken 18. Gebelik haftasında ultrasonografik muayene ile konulabilmektedir. Uterusun arka duvarına yerleşmiş plasentalarda ve rahim duvarına olan yapışıklığın miktarının saptanamadığı durumlarda MRI ile inceleme de gerekebilir.

Tedavi:

Plasentanın adezyon bozuklukları doğum öncesi saptanamamış ise doğum sonrası plasentanın ayrılmaması ve kanamaya neden olabilir. Gebeliğin 18-20. Haftalarında yapılan muayene sonrasında hekiminiz size plasentanın yerleşim yeri hakkında bilgi verecektir. Bu konuda bilgilendirilmemiş iseniz mutlaka plasentanın yerleşim yeri hakkında hekiminizden bilgi talep ediniz. Eğer daha önce sezaryen ile doğum yapmış iseniz ve bu gebeliğinizde plasenta sezaryen kesisi üzerinde ise plasentanın adezyon (yapışık plasenta) problemi olma ihtimali çok yüksektir.

Böyle bir durumda gerekli hazırlıklar yapılmış olsa dahi ameliyatınız büyük risk taşır. Ameliyatınız donanımlı merkezlerde tecrübeli ekiplerce yapılmalıdır. Plasenta adezyon bozukluğu tanısı daha önceden konulmuş gebeliklerde biz doğumu gerekli hazırlıkları yaparak sezaryen ile yapmaktayız. Operasyonu ileri derecede yapışıklığın olduğu durumlarda bebek çıkarıldıktan sonra plasenta yerinde bırakılarak rahimin alınması şeklinde planlamaktayız. Operasyon esnasında bebek doğurtulduktan sonra eğer plasentanın yerleşim yeri uygunsa plasenta ve yapışık olduğu rahim dokusunu birlikte çıkararak yani rahimi koruyarakta operasyon yapabilmekteyiz.

Randevu ve detaylı bilgi için 0543 691 36 24 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Randevu ve detaylı bilgi için 0543 691 36 24 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Gelen Aramalar:




Dilerseniz Hemen 0216 368 2448 nolu Telefonumuzu Arayarak Bilgi ve Randevu Alabilirsiniz.

Dilerseniz Buraya Tıklayarak İletişim Sayfamızdan Bizlere Mesajlarınızı İletebilirsiniz.

Site içeriği bilgilendirme amaçlıdır, Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

Hakkında Prof. Dr. Ateş Karateke

Görevi: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakultesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı. Doğum yeri,Tarihi: Kayseri / Develi – 22 Agustos 1959 Medeni durumu: Evli, 2 çocukluYabancı dil: İngilizce Askerlik durumu: 1990-91 Gümüşsuyu Askeri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı -- Devamını Oku