Anasayfa » Jinekolojik Sorunlar » Abdominal Sakral Kolpopeksi

Abdominal Sakral Kolpopeksi

Abdominal sakral kolpopeksi, vajinal kubbe prolapsusunda, ideal neticelere ulaşan, en başarılı ameliyat tekniklerinden biri sayılmaktadır. Sakral kolpopeksi, bir sentetik “mesh”in, vajinanın kuyruk sokumu kemiğine yani, sakruma iliştirilmesi ve desteklenmesini sağlayacak şekilde sütüre edilmesi uygulamasıdır. Sakral kolpopeksi uygulaması komplike bir yöntemdir. Bu sebeple de ameliyatın sonuçlarının iyi ve başarılı olabilmesi için uzmanın deneyimli ve başarılı olması gerekir.

Abdominal Sakral Kolpopeksi

Cerrahi Teknik

Abdominal kaviteye alt batına uygulanan transvers kesi ile girilir. Bağırsaklar derin pelvisten uzaklaştırılarak sakrum yani, kuyruk sokumu kemiği belirlenir.

Promontoryumun üzerindeki Periton açılarak, askı sütürlerinin yerleştirilmeden önceki görünüş
sakrum üstündeki peritoneum kaldırılarak kesilir. Apeksi ya da vajinal kubbeyi cerrahi kısmı kaldırmak adına vajinaya bir sünger çubuk yerleştirilmesi yapılır. Bu uygulamanın sonrasında, “Y” şekliyle bir “mesh” , hem vajina apeksinin ön tarafına, hem de ön vajinal apekse bağlanır. Bunun ardından, “Y-mesh”in uzun kolu sakruma doğru çekilir ve tutturulur. Bu sütürlerin “mesh”e bağlanması ile vajina, “mesh”in vajina ile “sakrum” arasında meydana getirdiği köprü aracılığı ile desteklenir. “Mesh”, vajinaya önden ve arkadan, sakruma proksimal olarak bağlıdır.

Presakral Kısmındaki Askı Sütürleri Konulduktan Sonraki Görünüş

Meshin Vajen Ön Ve Arka Duvara Fiksasyonu Ve Promontoryum Üzerindeki Daha Önce Konulmuş Sütürlere Bağlanması operasyonun başlangıcında kesilip açılmış olan periton, “mesh”in üzerine kapatılır. Operasyonun bu aşamasının, cerrahi bakımdan bir katkısı bulunmamaktadır, ancak bağırsak obstrüksüyonu ve adhezyonu gibi gerçekleşebilecek komplikasyonları azaltacağı sanılmaktadır.

Neticeler/Komplikasyonlar

Sakral kolpopekside, çoğunlukla, başarı oranı yüksek ve sonuçları çok başarılı olan bir ameliyattır. Açık abdominal sakral kolpopeksi uygulamaları oranlara eşittir. Sakral kolpopekside iyileşme oranı neredeyse, %90-95 kadar yüksektir.

Bazı komplikasyonlar;

  • Mesh enfeksiyonu
  • Mesh erozyonu
  • Kanama etkenleri sayılabilir.



Dilerseniz Hemen 0216 368 2448 nolu Telefonumuzu Arayarak Bilgi ve Randevu Alabilirsiniz.

Dilerseniz Buraya Tıklayarak İletişim Sayfamızdan Bizlere Mesajlarınızı İletebilirsiniz.

Site içeriği bilgilendirme amaçlıdır, Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

Hakkında Prof. Dr. Ateş Karateke

Görevi: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakultesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı. Doğum yeri,Tarihi: Kayseri / Develi – 22 Agustos 1959 Medeni durumu: Evli, 2 çocukluYabancı dil: İngilizce Askerlik durumu: 1990-91 Gümüşsuyu Askeri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı -- Devamını Oku

Cevapla