Anasayfa » İdrar Kaçırma » 10 Maddede Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedenleri

10 Maddede Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedenleri

idrar kacirma

Ani olarak yapılan eylemlerle kontrolsüz biçimde idrar kaçırılabilir. İdrar kaçırma gülme anında, öksürme durumunda, egzersiz yaparken meydana gelebilir. Kadınlarda idrar kaçırmanın çeşitli sebepleri olabilir. Mesane ve idrar kanalını destekleyen kaslardaki yetersizlik bu sebepler arasından en yaygın görülenidir. Alt idrar yolları tabanında bulunan kaslar zayıf olduğu zaman, karın basıncının artmasına sebep olacak egzersiz, öksürme gibi durumlarda idrar kaçırılır. Kadının yaşı, zor yapılan doğumlar, bebeğin iri olması, sigara kullanımı, obezite sorunu, genetik, menopoz gibi sebepler idrar kaçırmaya yol açabilir.

İdrar kaçırmanın bir başka sebebi de idrar tutma-boşaltma kontrolünden görevli olan iç “sfinkter” kaslarının yeterli olmamasıdır. Sfinkter kasları mesaneye idrar depolanırken üretrayı kapalı tutmakla yükümlüdür. Tuvalete çıkıldığında ise gevşer ve böylece kişi idrarını yapabilir. Sfinkter yetersiz gelir ise kaslar işlevlerini yerine getiremez, bu sebeple de çeşitli durumlarda idrar kaçırma sorunu ile karşılaşılır. İdrar kaçırmanın çeşitleri vardır. Bunlar:

Sıkışma tipi idrar kaçırma:
Sıkışma tipi idrar kaçırmada kişi aniden tuvalete gitme ihtiyacı duyar. Tuvalete yetişemeden de idrar kaçırma meydana gelir. Bu sıkışma tipi idrar idrar kaçırma için en önemli sebep, mesane kaslarının aşırı uyarılmasıdır. Bunun yanında mesane kapasitesi de yeterli değildir. Çeşitli nörolojik (beyinsel-sinirsel), hormonal sorunlar da sıkışma tipi idrar kaçırmaya yol açabilir.

Karışık tip idrar kaçırma:
Stres ve sıkışma tipi idrar kaçırmanın beraber görüldüğü idrar kaçırma tipidir.

Taşma tipi idrar kaçırma:
Mesanede kapasitesinin üzerinde idrar ile depolandığı zaman taşma tarzında idrar kaçırılır. Kişi idrara sıkıştığını hissetmeyebilir. Bu tip idrar kaçırmada az ya da çok miktarda idrar kaçırılabilir. Mesanenin farklı sorunlar ya da sebepler neticesinde tam olarak boşaltılamaması ve uzun vadede doluluk duygusunun ortadan kalkarak, idrara sıkışma olmadan kaçırma meydana gelebilir. Şeker hastalığı, tramvalar, çeşitli cerrahi müdaheleler, omurilik hasarları, nörolojik sorunlar da bu tip idrar kaçırmaya sebep olabilir.

İlerleyen yaş:
Kadınların menopoz dönemine girmesi ve yaşın ilerlemesi ile östrojen hormonun üretimin yetersizleşmesi sebebiyle leğen kemiği içindeki mesane ve rahmi olması gereken yerlerde tutan destek dokular gücünü kaybeder,zayıflamaya başlar. Bu sebeple de kadınlarda idrar kaçırma riski artar.

Zor doğum:
Doğumun zor yapılması, çok sayıda doğum yapmak ya da iri bebek doğurma gibi faktörler mesanenin zayıflamasına sebep olabilir. Bu sebeple de idrar kaçırma problemi meydana gelebilir.

Obezite:
Fazla kilolu olmak da idrar kaçırma sorunu için tetikleyici bir etkendir. Kilolu olmak karın basıncın artmasına sebebiyet verir. Bu sebeple de idrar kaçırmalar meydana gelebilir.

Genetik:
Kadın hastalardan bazıları idrar kaçırmaya genetik olarak yatkın olabilir. Destek dokular ve bağlar zayıf ise idrar kaçırma riski artar.

Kronik kabızlık
Kabızlık problemi de idrar kaçırma sorununu tetiklemektedir. Ikınma sebebiyle destek dokular güç kaybeder.

Sigara kullanımı
Sigara birçok probleme yol açtığı gibi idrar kaçırma sorununa da yol açabilmektedir. Sigara içen kadınlarda idrar kaçırma sorunu, sigara içmeyen kadınlara göre daha fazla ortaya çıkmaktadır.

Kronik sorunlar
Astım, şeker hastalığı, bronşit, kasla ilgili sorunlar da idrar kaçırmaya sebebiyet verebilir.

Rahim ile ilgili operasyonlar
Rahim ile ilgili geçirilmiş cerrahi operasyonlar idrar kaçırma sorununa sebep olabilir.

Tekrarlayan üreme sistemi enfeksiyonları
Tedavi edilmeyen ya da tedavi edilse de sık sık nüks eden enfeksiyonlar, idrar kaçırma sorununa yol açabilir. Sistit gibi sorunlar da hastalık sürecinde idrar kaçırmaya yol açabilir.

Gebelik
Gebelik döneminde kadınların bir kısmı idrar kaçırma sorunu meydana gelebilir.

normal dogumda idrar kacirma1

Normal doğum idrar kaçırma riskini arttırır mı?

Mesanenin sabit durmasını sağlayan kaslar mevcuttur. Bu kaslar normal doğum eyleminde hasar görebilir. Refleks durumlarında, hapşırma, gülme ya da öksürme gibi durumlarda mesane aşağı doğru hareket etmektedir. Mesane, alt dokuların desteği ile engellenir ve idrar kaçırılmaz.

Fakat komşu kasların hasar görmesi ya da yırtılması sebepleriyle özellikle hapşırırken, öksürürken ya da gülerken mesane sabit bir şekilde duramaz. Bu sebeple de aşağı doğru hareket eder. Alttaki kas dokusu yeteri kadar güçlü değil ise idrar kaçırma sorunu meydana gelir.

İdrar kaçırma nasıl teşhis edilir?

İdrar kaçırma oldukça pratik şekilde teşhis edilebilen ve tedavisi de aynı oranda kolayca yapılabilen bir sorundur. Ancak hastalığın ilerlemeden erken safhalarında teşhis edilmesi gerekir. Hastaların büyük bir kısmı bu sorun için doktora başvurmaktan çekinir.

İdrar kaçırmanın teşhisi için:

  • hastanın öyküsü,
  • muayene,
  • günlük idrar takip çizelgesi,
  • hastanın kaçırdığı idrar miktarının tespit edilmesi,
  • gerekli görüldüğü durumlarda ürodinami testi ile tanı koyulabilmektedir.

Neden idrar kaçırılır?

Çok sayıda doğum yapan kadınlarda idrar kaçırma sorunu daha yaygın olarak görülmektedir. Sık doğum yapan kadınların rahim ve idrar kesesini sabit tutan kasları eskisi kadar güçlü olamaz. Bu sebeple de idrar kaçırma sorunları meydana gelir. Bu sebeple de idrar tutmayı sağlayan idrar kesesi ve idrar kesesi boynu arasındaki mesafe bozulmaktadır. Bu sebeple de karın içi basıncının arttığı durumlarda kontrolsüzce idrar kaçırılır.

İdrar kaçırma sorunu tedavi edilebilen bir sorundur. Hastaların çekinmeden doktora başvurması gerekir. Şayet sorun ilerlememişse ufak yaşam tarzı değişikliklerine gidilmesi dahi idrar kaçırma sorununu çözebilir.İlerleyen durumlarda cerrahi tedaviler gerekebilmektedir.

 

İstanbul’da; stres tipi idrar kaçırma, sıkışma tipi idrar kaçırma, aşırı aktif mesane sebebiyle idrar kaçırma, karışık tip idrar kaçırma, taşma tipi idrar kaçırma, fonksiyonel tip idrar kaçırma, refleks tip idrar kaçırma, geçici tip idrar kaçırma tanı ve tedavisi için Prof. Dr. Ateş KARATEKE ile iletişime geçebilirsiniz.

Gelen Aramalar:




Dilerseniz Hemen 0216 368 2448 nolu Telefonumuzu Arayarak Bilgi ve Randevu Alabilirsiniz.

Dilerseniz Buraya Tıklayarak İletişim Sayfamızdan Bizlere Mesajlarınızı İletebilirsiniz.

Site içeriği bilgilendirme amaçlıdır, Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

Hakkında Prof. Dr. Ateş Karateke

Görevi: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakultesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı. Doğum yeri,Tarihi: Kayseri / Develi – 22 Agustos 1959 Medeni durumu: Evli, 2 çocukluYabancı dil: İngilizce Askerlik durumu: 1990-91 Gümüşsuyu Askeri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı -- Devamını Oku